Situasi lupa untuk menutup suis seterika seringkali terjadi. Hal ini berikutan mungkin seorang itu dalam keadaan tergesa-gesa sehingga lupa untuk menutup suis seterika. Perkara tersebut amatlah berbahaya dan boleh menjadi punca kebakaran berlaku.

Baru sahaja semalam, tular sebuah video di tiktok di mana rakaman menunjukkan sebuah rumah terbakar. Difahamkan punca kebakaran tersebut adalah kerana pelajar sekolah lupa untuk menutup suis seterika ketika keluar untuk pergi ke sekolah. Kejadian berlaku di batang kali.

“Kes budak lupa nk tutup suis seterika, keluar rumah pergi sekolah. Mintak dijauhkan la kejadian macam ni kt family aku”

Di ruangan komen juga ada yang bercerita pengalaman sama iaitu lupa untuk menutup suis ketika keluar dari rumah.

“sy pernah tinggal sterika xttup 6 jam nasib tak terbakar sbb letak ats besi papan tu. klo ltak ats papan mmg hangus la.”

“Sy pernah terlupa matikan suis iron . Balik kerja ptg baru perasan, mujur iron tu dlm keadaan menegak , dia on off spnjang hari kot. syukur tkde apa¬≤.”

Lihat video di instagram :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rose Biru (@rosebirumedia)

Lihat juga komen netizen :

@Danish_kimiey : org lama selalu pesan,klu guna iron tu selepas guna wajib tutup bersekali cabut wayar terus, jgn sekadar tekan tutup suis je, mmg kita cepat terlupa

@nazura_naa : sy plg risau kalo pagi2 iron baju..mmg habit lps pakai iron ttp n cabut plug skli. tp was2 la jgk smpi kena check 2-3x lps kunci pintu

@yusnita mohamad jusoh : seterika..dpur gas..yg tu selalu lupa..was2 klau air boleh lgi jiran tlg ttp meter.klau api tggl debu la

@nurul_fiza : bnde paling takot nak p mane2…suis seterika td dh tutup lom..klau kantoi ngan suami,,dia pnye bebel klh sy..

@AiraZ’Ng : Beringat laaa …. kalau harta banyak nak pulihkan semua apa yg kita ada takpe.. kalau takde.. mampu menangis aja.

@I R A OMEI : uishh bahaya .. nsib lh dulu mak selalu pesan iron tutup cabut plag sekali. smpai skg sy klo guna iron buat cmtu.. terima kasih mak

Orang ramai terutama kaum wanita dinasihatkan untuk sentiasa beringat menutup semua suis apabila selesai digunakan. Periksa sekali lagi untuk memastikan semua barangan elektrik sudah ditutup kerana manusia sering berasa was was dalam kehidupan seharian.

PERHATIAN: Pihak Daebaking.Co tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Daebaking.Co juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Tiktok dan Instagram

Previous articleDoctor Cha: Dikritik Kerana Babak Penyakit Crohn
Next article“Puas Hati Tengok Akak Tu Hempuk Dia”-Kantoi Meragut, Peragut Dibelasah Perempuan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here