Mcd merupakan antara premis makanan yang diboikot orang ramai susulan mengetahui syarikat tersebut merupakan penyumbang terbesar Israel dan secara terang-terangan menyokong Israel.

Rentetan daripada itu, premis-premis McD dilihat kosong dan telah memberi kesan kepada pekerja McD itu sendiri. Lantaran daripada itu telah tular satu video di mana terdapat pekerja McD yang OKU merayu orang ramai supaya tidak memboikot sumber rezeki mereka. Video tersebut telah meraih perhatian ramai dan netizen kebanyakan berasa marah dengan tindakan pihak Mcd yang sanggup menggunakan staff sebegitu untuk meraih simpati.

Bangsat betul McD pergunakan staff dia yg dibayar gaji seciput utk buat kempen end boycott macam ni. Vile & disgusting!
His argument is valid, tapi kalau McD tutup, akan ada biz lain yang berkembang sebab ekonomi always jalan.

Bermacam komen yang diberikan oleh netizen susulan dengan video yang telah tular tersebut.

“McD ni dia punya acah tersakiti macam untung harian dia 20 ringgit je, engko dah la burger ciput, salad ko kasi hujung2 harga kemain makin mahal pastu boleh pulak gunakan OKU minta simpati ye, sorry lagi rasa nak boikot ada la.”

“bagi israel sekampung makan boleh, bagi bantuan kat staff sendiri macam ni pun tak boleh, pastu suruh staff sendiri buat video kesian. semoga wastage habis habisan”

“Mcd buat perangai typical yahudi. PLAY VICTIM. @McDMalaysia woi bodoh, customer tak datang tu BUKAN TANGGUNGJAWAB STAFF untuk cover expenses kau. Org lain berniaga takda customer pun staff tetap bekerja & dibayar gaji. Patut kau condemn la HQ kau yg pg bagi makan IDF tu. eii!!!”

Baca juga : Lebih 18,000 Pekerja ‘McD’ Kini Terkesan, Sekali Respon Pekerja Ini Pula Tarik Perhatian Ramai

Baca juga : Kerana Menyokong Isr4el, Penunjuk Perasaan Dilihat Mengamuk Dan Memusnahkan McDonald’s Di Istanbul

Lihat klip rakaman tersebut di instagram :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rosebiru (@mediarosebiru)

Lihat juga komen netizen :

@nurulsyahirahar : Baru 2-3 minggu ni boikot, profit bertahun tahun dah habis guna ka macam mana

@nutellahosiim : Kalau kau kenal org deaf, bahasa dia xkan teratur macam ni. Ini maksudnya dah ada teks yee.

@ayus_mahroji : keep boycotting guyss.. i don’t want to subahat with murderer

@aninemous : Dalam masa yg sama, harap lebih banyak lagi company yg boleh hire pekerja oku.

@jajiju1978 : cari keje lain aje la bang. tak yah la buat orang2 simpati macam gini. tak jalan der. boikot tetap boikot!!

@F76Netro : Tak mati pun kalau tak kerja Mcdonald,
Tak miskin pun kalau tak kerja Mcdonald,
Rezeki boleh cari.Jangan sempitkan otak boleh tak.
Tulah telan banyak sangat MSG Mekdi.

@aizz98 : 2 bulan lepas aku pernah mintak refill air kopi kt McD, tpi staff dia terisi air Teh Tarik kat cup aku (maybe staff baru). Manager dia nampak, terus rampas cup aku tu. Dia buang air Teh Tarik tu then tuang air kopi. Speechless. Sejak drpd tu, aku tak pergi McD lagi dah.

@amrsyfq90 : rasanya bukan mcm ni solusinya. Nak selamat dari boikot ni, rebrand dan putuskan hubungan dgn McD HQ Internationale. Ataupun, top management sendiri yg merayu, that it.

@nurakmalnaim : Aku tak kesian kat mcd cuma kesian kat pekerja mcd sebab nak sara hidup dorang tu nak bayar komitmen semua

PERHATIAN: Pihak Daebaking tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Daebaking juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Tiktok dan Instagram

Previous articleHarimau Dirakam Dashcam Sedang Melintas Jalan, Orang Ramai Dinasihatkan Untuk Berhati-Hati
Next articleHalang Dan Serang Pihak Penguatkuasa Daripada Mengeluarkan Kompaun, Lelaki Ini Akhirnya Ditahan Polis